FAQ

Wessalicious specificaties

Eenvoudig recepten delen

Waarom zou je het recept voor jezelf houden als je deze eenvoudig kunt delen met je vrienden en kennissen. Eenvoudig kun je met behulp van de verschillende deel-knoppen een recept of pagina delen met je vrienden.

Meldingen van Wessalicious uitschakelen

Wil je de Wessalicious meldingen liever niet meer ontvangen dan moet je dit zelf handmatig uitschakelen. Hoe je dit doet leggen we uit op hier stap voor stap uit.

Blijft op de hoogte dankzij de sociale media

Wessalicious is terug te vinden op verschillende soorten sociale media, op deze manier blijf je voortdurend op de hoogte van onze nieuwe recepten. Alle sociale media pagina's vind je hieronder terug:

Gebruikmaken van de zoekfunctie

Via onze zoekfunctie kun je snel en eenvoudig een recept terugvinden, daarnaast kun je ook geavanceerd zoeken. Zo kun je zoeken naar recepten in een bepaalde categorie of naar een specifiek ingrediënt. Het zoekveld vind terug in de menubalk.

De print en PDF-functie

Een recept kun je met één druk op de knop kun je een vereenvoudigde weergave van het recept afdrukken. Daarnaast kun je hem ook opslaan als een PDF-bestand via je reguliere webbrowser. De print-knop vind je onderaan terug bij elk recept.

Receptenmaker

Met behulp van de receptenmaker-knop kun je eenvoudig je favorieten recepten automatisch toevoegen aan de receptenmaker (web)applicatie op je computer of smartphone. Meer informatie over receptenmaker vind je hier.

It’s wessalicious

Eten is lekker, heerlijk en gezond genieten. Af en toe is het een beetje zondigen, maar het is vooral wessalicious!

Eigenschappen van een recept

Aantal

Elk recept en zijn ingrediënten is bedoeld voor een aantal porties, meestal zijn deze opgedeeld in aantal personen. In sommige gevallen in aantal stuks, bijvoorbeeld bij koekjes.

Bereidingstijden

De volledige tijd die je nodig hebt om het recept te maken vind je terug bij ‘Totaal', dit is inclusief tijd in de oven, afkoelen in de koelkast enzovoorts. De voorbereidingstijd is vooral gericht op het klaarzetten en het eerst snijwerk van de ingrediënten. De kooktijd is de tijd die je werkelijk achter het fornuis of aanrecht staat om het recept te bereiden.

Categorie

Alle recepten kun je snel terugvinden in de verschillende categorieën, deze variëren van soep tot dessert, van ontbijt tot gebak. Sommige categorieën zijn nog eens onderverdeeld in subcategorieën, zo vind je bij de hoofdgerechten allerlei verschillende keuken terug van Marokkaans tot Indiaas. Neen gerust een kijkje en geniet van al dat lekkers.

Waardering

Wanneer je zelf een recept hebt uitgeprobeerd dan kun je deze een score geven van maximaal 5 sterren, dankzij deze waardering kunnen andere overtuigd worden om het recept klaar te maken en kunnen wij onze recepten verbeteren.

Bereidings- en kooktechnieken

Au bain-marie

Au bain-marie is een kooktechniek om voedsel, sauzen en gehele recepten te bereiden. Je zet een grote pan met water op het vuur en brengt deze tot het kookpunt. In een andere pan doe je het voedsel (bijvoorbeeld chocolade), vervolgens zet je deze pan in de pan met het kokende water. Het vuur zet je lager zodat het water langzaam tot nauwelijks kookt. De inhoud van de andere pan kan nu smelten, garen, etc op een constante temperatuur dat zich onder de 100ºC bevat. Dit is veel beter voor bijvoorbeeld chocolade te smelten, hierdoor kan ie niet verbranden.

Opbollen van deeg

Om een deegbal goed te laten rijzen en afbakken is het van groot belang het deeg op te bollen. Neem het stukje deeg en vouw de zijkanten naar het midden en draai het deeg om zodat de naad beneden ligt. Maak van je hand een kommetje en leg je hand op een stukje deeg. Druk het deeg tegen het werkblad terwijl je een ronddraaiende beweging (met de klok mee) maakt. Hou dit vol tot er een “naveltje” aan de onderkant van het deeg ontstaat. Dan weet je dat het deeg goed is opgebold en klaar is om te rijzen en af te bakken. Met een grote deegbal kun je dit ook doen door eerst de zijkanten naar het midden te vouwen en dan met twee handen een kom te maken. Met dezelfde druk- en draaibeweging kun je een grote deegbal opbollen.

Beurre noisette

Doe de boter in een pan (liefst met dikke bodem) en zet het vuur middelhoog. Laat de boter smelten zonder te roeren, af en toe de pan kantelen mag. De boter zal gaan schuimen, eerst hevig en daarna met kleine belletjes. Daarna word de boter lichtbruin en steeds donkerder. Zodra de boter mooi goudbruin (maar zeker niet te donker!) is geworden, haal je het van het vuur en doe je de boter (inclusief de bruine stukjes) in een kommetje om af te koelen. De beurre noisette is nu klaar om te gebruiken in gerechten!

Baksels controleren met een satéprikker

Wanneer je een taart, cake, muffins, cupcakes, etc. bak dan is vaak de vraag: Wanneer is deze gaar? Met behulp van een satéprikker kun je dit controleren. Duw na de opgeven baktijd de satéprikker in het baksel en haal deze eruit. Wanneer er geen beslag blijft plakken aan de prikker en deze er ‘droog' uitkomt is het baksel gaar en kun je deze uit de oven halen. Is dit niet het geval, dan zal je deze nog enkele minuten langer moeten bakken.

Cornetje (spuitzakje) maken
Een cornetje is eigenlijk een kleine spuitzak van bakpapier en wordt vooral gebruikt voor chocoladeversiering. Snij een mooi rechthoekig stuk af van het bakpapier en knip dit vervolgens schuin doormidden, waardoor een langwerpige driehoek ontstaat. Draai het bakpapier vanaf de punt roterend naar het midden in de vorm van een frietzak. Vouw tot slot de bovenkant dicht als een tube tandpasta en knip het onderste puntje eraf. Klik hier om een video van Allerhande te bekijken die deze stappen toont.

Agar agar (alternatief voor Gelatine)

Gelatine wordt gemaakt van botten en huid van rund en varken en is dus niet vegetarisch. Een goed alternatief is agar agar. Dit wordt gemaakt van algen en is vier keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op, maar verliest wel sneller zijn bindkracht. Zo blijft een gerecht met agar agar ongeveer twee dagen stijf. Het beste kun je agar agar kopen in poedervorm. Deze moet je altijd verhitten en minstens twee minuten laten koken. Daarna laat je het wat afkoelen en dan is het belangrijk dat je het direct gaat verwerken omdat agar agar begint te stijven onder de 40 graden. Controleer de verpakking om de verhouding te weten, afhankelijk van het merk staat 1 gram agar agar gelijk aan 2 tot 3 blaadjes gelatine.

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram